Intensief weekend “Jezelf de baas”

We hebben allemaal emoties, maar wat weten we daar precies vanaf? Hoe goed zijn we in het omgaan met emoties? Met die van onszelf en die van een ander? Welke relatie en beleving hebben we bij emoties en welke emotionele reactie roepen de emoties van anderen bij ons op. Denk aan de verschillende emoties van klanten, van collega’s, van onze partner, kinderen, van mensen om ons heen. Zijn we comfortabel in elke situatie en in elke emotie? De meesten van ons kunnen deze vraag niet met een volmondige “ja” beantwoorden.

Daarom is het zo belangrijk om echt goed stil te staan bij emoties en ze te onderzoeken.
Emoties (komt van het werkwoord emoveren) zetten ons in beweging. Ze zijn de motivaties, de drijfveren, achter ons gedrag. Als we bijvoorbeeld ergens bang voor zijn, dan gaan we vluchten. Als we boos zijn, gaan we vechten, als we depressief zijn trekken we ons terug en geven we het op en bij blijdschap gaan we juist juichen en gaan we door. Allemaal verschillende emoties die ons aanzetten tot verschillend gedrag. Maar wat zijn precies de functies van de verschillende emoties en tot welk doel leiden ze ons?

We gaan stil staan, omdat we ons heel vaak pas achteraf bewust worden van ons eigen gedrag en de consequenties daarvan. Of dat we verstrikt raken in onze eigen emoties en van daaruit niet meer weten wat we moeten doen. Dat we maar van alles gaan doen om van een bepaald gevoel of een bepaalde gedachte af te komen. Alleen beseffen we ons niet dat in heel veel van die gevallen de motivatie voor dit gedrag voortkomt uit een emotie die we ooit aangeleerd hebben en die nu misschien wel helemaal niet meer van toepassing is of niet meer nodig is omdat we met een hele andere situatie, met hele andere mensen, met een heel ander eigen persoon te maken hebben. Of dat we vanuit een emotie reageren bij gebrek aan een betere. Dan doen we maar wat we kunnen, omdat er andere emotionele vaardigheden ontbreken.

Emoties worden aangeleerd door middel van conditionering, emoties gekoppeld aan situaties. Zo hebben we geleerd wat we in die situaties wel of niet moeten doen of voelen. Ooit zijn die koppelingen gemaakt en als blijkt dat hierdoor nu een verkeerde emotie op het verkeerde moment naar boven komt, dan is het belangrijk dat dit weer ontkoppeld wordt. Zodat daarna de juiste emotie in de juiste dosering op het juiste moment geleerd kan worden. Dat er een herstel van het emotionele systeem plaats kan vinden.

Op het moment dat je stil gaat staan en  vragen gaat stellen over emoties, over die van jezelf en wat ervaar ik of wat ben ik aan het doen, dan kijk je vanuit een metaniveau naar jezelf. Je zit niet langer gevangen in die emotie of situatie, maar je kijkt er naar en stelt jezelf er vragen over. Je gaat met jezelf in dialoog zonder gelijk iets aan die emotie te moeten doen, er gelijk van weg te vluchten of je er tegen te verzetten ‘want zo wil ik niet zijn, dit wil ik niet voelen of zo ben ik nu eenmaal’.

Door vanuit nieuwsgierigheid en objectiviteit naar emoties te kijken en naar de achterliggende drijfveren, kun je kijken naar je eigen belemmeringen, naar situaties waar het niet lekker loopt en naar momenten waarop er een probleem ontstaat.

Hoe intelligenter we naar al dit soort emotionele reacties en drijfveren bij onszelf en bij andere kijken, des te beter kunnen we onszelf en de ander helpen. Laten we dit doen door de juiste vragen te stellen en criteria te formuleren van waaruit we naar onszelf en ons gedrag kijken.

Alleen als jij leiding geeft aan je eigen emoties, kun je leiding geven aan de emoties van een ander.
Dat is waar deze ervaringsgerichte training over gaat. Dit ontdekken en ervaren we met behulp van concrete oefeningen, reflecties op een dieper niveau van jezelf en het beleven van je relatie met emoties.


Ben je geïnteresseerd in deze tweedaagse training, neem dan contact met mij op via 06-49211815 of via het contactformulier

Inhoud van de training:

  • Functies van de verschillende emoties
  • Oefenen in de verschillende emoties, denk bijvoorbeeld aan boos worden op een constructieve manier
  • Hoe worden emoties aangeleerd
  • Het verschil tussen verstand en gevoel en hoe komen die meer op één lijn
  • Hoe kun je emoties ontkoppelen en op de juiste manier aanleren
  • Het vergroten van nieuwsgierigheid en objectiviteit in relatie met emoties van jezelf en van de ander
  • Samenwerking, liefde, rechtvaardigheid, macht, zelfbeeld, autonomie, betekenisgeving
  • De relatie met jezelf verbeteren (empoweren ipv boos worden op jezelf)
  • Leiding geven aan jezelf en van daaruit richting de ander

Praktische informatie:

Locatie:
De training wordt gegeven in Stay okay Soest, gelegen in het bos en vlakbij de Soesterduinen.
De stay okay in Soest heeft een mooie tuinkamer voor ons en we kunnen daar eten, drinken en blijven overnachten.
Even helemaal weg uit de dagelijkse hectiek en tijd voor jezelf, voor reflectie, voor ontdekkingen en voor groei. 
Op zaterdag verzamelen we tussen 9.30 en 10.00 uur en op zondag sluiten we rond 17.00 uur samen af.

Data voor 2019:
8 & 9 juni
22 & 23 augustus (zomercursus op donderdag en vrijdag, onder voorbehoud van genoeg aanmeldingen)
26 & 27 oktober

Investering:
Je investeert een weekend in jezelf, tijd voor jezelf, voor groei, voor reflectie, voor nieuwe mogelijkheden.
Ik begeleid je daar graag bij voor € 650,- per persoon.
Dit is inclusief overnachting en volpension*.
Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, zodat er genoeg tijd en ruimte is voor individuele vraagstukken.

Voor ondernemers is deze training te volgen als coaching en daarmee op te voeren als bedrijfskosten.
Het is ook mogelijk een weekend met je hele team te boeken.
Steeds meer bedrijven stimuleren voor hun werknemers persoonlijk ontwikkeling en groei.
Ik ben bereid mee te werken aan een accreditatie voor jouw beroepsvereniging.

Voor de training vind altijd een persoonlijke (telefonische) intake plaats om te kijken of het aanbod aansluit bij jouw vraag / wens.

Ben je geïnteresseerd in deze tweedaagse training, neem dan contact met mij op via het contactformulier of via 06-49211815. 

exclusief drankjes aan de bar.

css.php