persoonlijk leiderschap – omgaan met emoties – voor de zorgsector

Werkzaam zijnde in de zorg betekent communiceren met patiënten, collega’s, andere disciplines of externe partijen én met jezelf. Er wordt een beroep gedaan op betrokkenheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid. In contact met andere mensen kom je in aanraking met de emoties van anderen en met die van jezelf. Wat doen situaties, mensen, emotionele reacties met je en hoe ga je daarmee om.

We kunnen in het algemeen stellen dat dit sociale domein niet geheel vrij is van allerlei persoonlijke worstelingen. Dat goed beschouwd deze persoonlijke worstelingen te herleiden zijn tot worstelingen met je eigen emoties. Wat zijn eigenlijk emoties? Wat is de functie van emoties en wat bepaalt precies welke emotie je krijgt op welk moment? En wat doen deze emoties precies met jou?

Het woord emoties komt van het Latijnse woord emovere en betekent ‘zet in beweging’. Emoties zijn de drijfveren achter ons gedrag, ze zetten ons in beweging. Ze maken ons specialist in specifiek gedrag dat bij die emotie hoort. Ben je bang dan ga je vluchten, ben je bedroefd dan trek je je terug en ga je nadenken, ben je blij dan hoef je helemaal nergens over na te denken en wil je juichen of je blijdschap met anderen delen.

Hoe vaak worden we ons pas achteraf bewust van ons eigen gedrag en de consequenties daarvan. Of we raken verstrikt in onze eigen emoties en weten van daaruit niet meer wat we moeten doen. We gaan dan van alles doen om van een bepaald gevoel of een bepaalde gedachte af te komen. Alleen beseffen we ons niet dat in heel veel gevallen de motivatie achter dit gevoel of deze gedachte voortkomt uit een verhaal dat wij onszelf vertellen en die van daaruit een emotie activeert. Een verhaal dat ons al op hele jonge leeftijd verteld is, wij zijn gaan geloven en emoties activeren die daaraan gekoppeld zijn.

Emoties worden aangeleerd door middel van conditionering, emoties gekoppeld aan situaties. Zo hebben we geleerd wat we in die situaties wel of niet moeten doen of voelen. Ooit zijn die koppelingen gemaakt en als blijkt dat hierdoor nu een verkeerde emotie op het verkeerde moment naar boven komt, dan is het belangrijk dat dit weer ontkoppeld wordt. Zodat daarna de juiste emotie in de juiste dosering op het juiste moment geleerd kan worden. Dat er een herstel van het emotionele systeem plaats kan vinden.

Op het moment dat je stil gaat staan en  vragen gaat stellen over emoties, over die van jezelf en wat ervaar ik of wat ben ik aan het doen, dan kijk je vanuit een metaniveau naar jezelf. Je zit niet langer gevangen in die emotie of situatie, maar je kijkt er naar en stelt jezelf er vragen over. Je gaat met jezelf in dialoog zonder gelijk iets aan die emotie te moeten doen, er gelijk van weg te vluchten of je er tegen te verzetten ‘want zo wil ik niet zijn, dit wil ik niet voelen of zo ben ik nu eenmaal’.
Door vanuit nieuwsgierigheid en objectiviteit naar emoties te kijken en naar de achterliggende drijfveren, kun je kijken naar je eigen belemmeringen, naar situaties waar het niet lekker loopt en naar momenten waarop er een probleem ontstaat.

Hoe intelligenter we naar al dit soort emotionele reacties en drijfveren bij onszelf en bij andere kijken, des te beter kunnen we onszelf en de ander helpen. Laten we dit doen door de juiste vragen te stellen en criteria te formuleren van waaruit we naar onszelf en ons gedrag kijken.This image has an empty alt attribute; its file name is helicopter-2830285_1280.jpg

Als we zelf een brokkenpiloot zijn, dan kunnen we onze patiënten minder goed helpen. Als we een bekwame piloot zijn, dan kunnen we onze patiënten ook helpen dat te worden. Om op een intelligentere wijze hun emotionele relatie met zichzelf te regelen.

Dat vergroot weer de effectiviteit van het patiënt – dokter contact en van het collegiale contact, want patiënten en collega’s hebben allemaal emoties. Daar zul jij als arts vorm aan moeten geven en moeten sturen. Je zult als arts een emotionele acrobaat moeten zijn wil je omgaan met de hoogst beladen problemen die je in je praktijk tegen zult komen. Dat is misschien wel de helft van het werk.
Hoe sneller en beter je in de gaten hebt wat er aan de hand is, hoe het hele mechanisme werkt en hoe dat bij jezelf en je patiënten werkt, des te sneller en beter kun je je patiënten helpen.

Alleen als jij leiding geeft aan je eigen emoties, kun je leiding geven aan de emoties van een ander.
Dat is waar deze ervaringsgerichte training over gaat. Dit ontdekken en ervaren we met behulp van concrete oefeningen, reflecties op een dieper niveau van jezelf en het beleven van je relatie met emoties.

Deze weekendtraining is voor huisartsen, medisch specialisten, POH-ers, verpleegkundigen en psychologen. Door de homogeniteit van de doelgroep is er veel onderlinge herkenning bij elkaar en kan er samen geleerd worden met en van elkaar. Ben je geïnteresseerd in deze tweedaagse training, neem dan contact met mij op via 06-49211815 of via het contactformulier

Inhoud van de training:

  • Functies van de verschillende emoties
  • Oefenen in de verschillende emoties, denk bijvoorbeeld aan boos worden op een goede manier
  • Hoe worden emoties aangeleerd
  • Hoe kun je emoties ontkoppelen en op de juiste manier aanleren
  • Hoe werken dominantie en macht versus onmacht, wat roepen ze bij je op en hoe ga je hier mee om
  • Samenwerking, hoe functioneer jij in de maatschap / in het team, rechtvaardigheid
  • Hoe ga je om met een mondige patiënt of collega, iemand die zijn gelijk wil blijven halen, boos wordt, tegen je tekeer gaat, etc. Waar ligt jouw grens, wat valt onder professionaliteit en wat gaat te ver.
  • Goed voor jezelf zorgen; grenzen stellen, perfectionisme, betrokkenheid bij de patiënt, welke verantwoordelijkheden neem je op je, Nee kunnen zeggen, balans tussen werk en thuis
  • Leiding geven aan jezelf en van daaruit richting de ander

Praktische informatie:

Locatie:
De training wordt gegeven in Stay okay Soest, gelegen in het bos en vlakbij de Soesterduinen.
De stay okay in Soest heeft een mooie tuinkamer voor ons en we kunnen daar eten, drinken en blijven overnachten.
Even helemaal weg uit de dagelijkse hectiek en tijd voor jezelf, voor reflectie, voor ontdekkingen en voor groei.
Speciaal voor artsen en specialisten. De casuïstiek van de training is hierop aangepast. Door de homogeniteit van de groep zal er veel herkenning bij elkaar zijn, wat het leerproces bevorderd.
Op zaterdag verzamelen we tussen 9.30 en 10.00 uur en op zondag sluiten we rond 17.00 uur samen af.

Data voor 2019:
16 & 17 november

Investering:
Je investeert een weekend in jezelf, tijd voor jezelf, voor groei, voor reflectie, voor nieuwe mogelijkheden.
Ik begeleid je daar graag bij voor € 650,- per persoon.
Dit is inclusief BTW, overnachting en volpension*.
Maximaal 8 deelnemers, zodat er genoeg tijd en ruimte is voor individuele vraagstukken.

Voor de training vind altijd een persoonlijke (telefonische) intake plaats om te kijken of het aanbod aansluit bij jouw vraag / wens.

Ben je geïnteresseerd in deze tweedaagse training, neem dan contact met mij op via het contactformulier of via 06-49211815. 

*  exclusief drankjes aan de bar.

css.php